Google

21 januari 2007

Att vara A eller B

(Denna text är hämtad från dagens matchprogram)

Idag avgörs det troligen om Team Valla kommer till A- eller B-gruppen när serien delar på sig efter nästa helg. Vad innebär det då i praktiken för Team Valla?

Då antalet lag som vill spela på elitnivå i Sverige är färre än antalet platser så består A-gruppen av sex lag och B-gruppen av tre lag. De åtta bästa lagen totalt (alla i A-gruppen och de två bästa i B-gruppen) går till slutspel. Oavsett resultat i kvarvarande matcher skall det mycket till för att inte Lugi skall bli det lag som hamnar utanför slutspel.

I slutspelet väljer först ettan i A-gruppen motståndare bland lag 5 och 6 i A-gruppen samt lag 1 och 2 i B-gruppen. Sedan är det tvåans tur och så vidare. Med andra ord behöver man komma minst trea för att ha något att välja på. Fjärdeplatsen har förvisso hemmaplansfördel i en eventuellt avgörande kvartsfinalmatch, men får i övrigt finna sig i att möta det lag som inget annat lag valde. Med andra ord så bör Team Valla komma minst trea för att det egentligen skall påverka någonting vad gäller slutspelsranking. Efter starten på säsongen ser det dock tungt ut att komma ikapp Hylte, Habo och Falkenberg.

Troligen kommer valet av motståndare ske till stor del baserat på nuvarande trupp snarare än antalet poäng inskrapade under säsongen. Team Valla har radikalt stärkt sin trupp i och med Matts och Tims ankomster, så oavsett var Valla hamnar kommer de nog att väljas bland de senare lagen.

Det som däremot kan skilja är så klart antalet matcher som Team Valla får spela. Detta kan ses ur ett sportsligt och ett ekonomiskt perspektiv.

Sportsligt bör det vara en fördel att få spela fler matcher mot bättre motstånd. Det borde göra laget bättre förberett inför slutspelet och kanske har man lyckats sätta sig i ytterligare respekt hos motståndarna (eller så har motståndarna läst sönder spelet...). För publiken (den fåhövdade) är det så klart också roligare med fem hemmamatcher mot bra motstånd än med två mot lite sämre. Samtidigt skall man inte glömma att både Matt och Tim har skador som inte förbättras av hård matchning.

Ekonomiskt är det troligen negativt att spela i A-gruppen. Fem bortamatcher tär på ekonomin även om hemmamatcherna troligen går runt. Samtidigt finns den lynniga sponsormarknaden där A-gruppen borde vara ett bättre argument än B-gruppen.

Så oavsett resultat kan vi räkna med Team Valla mot Vingåker (som blir fyra) i slutspel. En motståndare som passar oss bra.