Google

25 september 2006

Migratory birds

SVBF lade för ett par dagar upp listan över övergångar till elitserien. Det kan konstateras att när man räknat bort i dagsläget återkallade övergångar så har 30 kvinnor och 20 män bytt klubb inom landet. Detta trots att RIG Falköping inte har registrerat några övergångar (det finns väl någon regel som gör att de inte behöver transfras dit utan stannar i senaste klubb formellt). Således har varje damlag i snitt fått fyra nya spelare och varje herrlag två nya spelare. Tittar man på internationella övergångar så är siffrorna åtta kvinnor och 14 män*. Således spelar i snitt ett kvinnligt proffs i varje lag att jämföra med två män (man kan ju även förvänta sig fler spelare kommer in åtminstone på herrsidan, Valla lär väl ta in en eller två i alla fall). Det är ganska intressanta siffror som inte helt lätt förklaras, i alla fall inte av mig.

På proffssidan är det väl kanske så att herrlagen typiskt har mer pengar att tillgå och därmed ökar möjligheterna att ta in utländska spelare. Men varför byter dubbelt så många damer som herrar klubb inom Sverige? En teori är att nykomlingen Norsjö förstärker friskt och visst fem spelare är över snittet men knappast en förklaring totalt sett. Både Tierps damer och Flobys herrar har lagt ner så där är det också jämnt. Det är för övrigt bara tre och fyra spelare från respektive klubb som fortsätter i elitserien och åtminstone Renegård var väl klar innan Floby drog sig ur. Bröderna Andersson (eller var det far och son?) fortsätter för övrigt i Hylte (även om det i uttalanden inte varit helt givet att Micke skulle ta plats).

Så: en bra teori om varför så många damer flyttar på sig är välkommet!

###

Kommenteringsfunktionen har funkat lite halvmystiskt så det kan ibland finnas kommentarer utan att det syns. Baggerkortis tycker det är mycket roligt att folk läser och till och med bryr sig om att kommentera ibland, däremot vet jag inte riktigt hur jag skall hantera kommentarer. Ja, jag vet ju var jag skall skriva och vilka knappar jag skall trycka på och så, men, tja, ni fattar.

Tre bokstäver tagna och därmed, typ, 26 kvar för övrigt.

###

Det gnälls i Vallas forum om att matchrapporterna inte är så välskrivna som den för övrigt särskrivande Stefan skulle önska. Coach Coma visar i sitt svar att han uppenbarligen lärt sig taktik från BK vad gäller ideellt arbete (ja, jag vet att han är avlönad, men knappast för det inbillar jag mig). Om detta på något sätt även gäller taktik på planen skulle vara intressant att veta. Kul att Barret och Barret (och för den delen de flesta för att inte säga alla) har gjort bra ifrån sig hur som helst. Klarre som höger med servemottagande funktion skulle ju kunna funka rätt bra, rent principiellt.


* Sollentunas Adis Kesan står på bägge listorna, vilket öppnar för frågan varför inte Tierps Roland Bergdahl också gör det, men jag kanske tolkar "lettisk kille" från Tierps webforum lite väl bokstavligt? Kanske dags för en licensskandal senare under året? "Men han hade ju svenskt namn." Fast vid närmare eftertanke så är kanske frågan varför han står med på den internationella listan, då det finns exempel på internationella damspelare som också bytt klubb inom Sverige (och därmed ställs räkneexemplen ovan lite, men bara lite, på ända). Alternativet är så klart att Sollentuna har två Adis Kesan, vilket onekligen skulle försvåra för motståndarnas coacher att hålla ordning på Sollentunas styrkor och svagheter.
Bergdahl ser för övrigt ut att ha en del potential (= längd).

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Oscar!

Har en teorikring dina damtankar. Tror att fler damer slutar tidigt och därför behövs det fyllas på rejälv inför varje säsong.
Detta är givetvis ett problem och det hämmar utvecklingen av svesnk damvolleyboll.

Den klubb som värvat mest är nog Katrineholm vars trupp från förra året är nästan helt borta.

Klubbar som behåller mest av startuppställningen från förra säsongen är nog Örebro, Gislaved och Sollentuna.

25 september, 2006 17:35  

Skicka en kommentar

<< Home