Google

14 september 2006

En junior till, inte

Upptäckte precis att Norrköpings- och domarsonen Mats Lidstedt skrivit på för Örkelljunga. Detta väcker frågan om Team Valla alls försöker värva spelare från volleybollgymnasiet. I det här fallet är det en spelare som har spelat med Vallas juniorlag vid ett flertal tillfällen, men som ändå inte väljer att spela som senior i klubben.

Man kan ju spekulera i att Mats vill pröva på något nytt och inte bo så nära hemstaden. Samtidigt kan man ju undra varför ingen annan* väljer just Linköping när de skall flytta efter gymnasiet. Förvisso är det få spelare som kanske går direkt in i startsexan och det finns talanger som inte gått RIG, men det är ändå så att bland de talanger som finns så borde en signfikant andel ha gått volleybollgymnasiet. Framförallt känns det jobbigt att det i princip aldrig någon som går till Valla, trots att t ex universitetet borde erbjuda fördelar jämfört med att bo i, tja, äsch, det finns ju i princip universitet och högskolor överallt, men i alla fall. Ett universitet är det ju bara Valla och LUGI som kan stoltsera med, även om nog Tierp och Sollentuna kan dra viss nytta av närliggande.

Sedan kan man ju alltid fundera på om studentrekryteringsvägen är rätt att gå. Historiskt har det ju varit lite blandade resultat, med kanske Adde som största plusset. Det finns ju också exempel på lite mer kortlivade karriärer från ändå duktiga spelare. Just det med korta karriärer bland duktiga spelare (Lex Björne) är något vi får återkomma till. Volleybollen känns som en sport som klart mest drabbats av det fenomenet, men det är ju å andra sidan den sporten som jag har mest insikt i.

* Visst Len har väl gått där, men han pluggar ju å andra sidan i Linköping. Om flytten eller antagningen kom först låter jag de som vet bedöma. Om svaret stärker eller stjälper mina argument är jag dock osäker på, oavsett vad svaret blir.