Google

28 oktober 2006

Juniorsatsning

Denna text är hämtad ur gårdagens matchprogram.

Dagens motståndare Vingåker tar begreppet egna produkter till nya höjder. I dagens trupp är nio av tolv spelare egna produkter! Dessutom har Jonas Pettersson och Robert Söderberg spelat 18 respektive 20 säsonger i klubben, bara det siffror värda att imponeras av.

Vingåker karaktäriseras egentligen av det som många av lagen i volleybollen elitserie har gemensamt: En mindre ort där volleyboll har blivit sporten man håller på med. Det finns tyvärr sentida exempel (Floby) på att det inte alltid räcker med bara traditionen och för den delen engagerade människor i föreningen för att lyckas upprätthålla rekrytering och intresse, men Vingåker verkar lyckas. Visst uteblir de spektakulära värvningarna, men med strömmen av välväxta ynglingar som drillats i ungdomsleden verkar de ändå få ihop slagkraftiga lag (eller, ja, låt oss återkomma till det) till varje säsong.

Vallas juniorsatsning har ju också, på nytt, givit utdelning. Om nu Löwing och Frasse någonsin spelade i ett juniorlag? Även om det inte kommer upp juniorer lika frekvent som i Vingåker är det mycket positivt att det till sist kom några. Förhoppningsvis kan det leda till långa karriärer, kanske som Jonas och Robban?

Det går att utläsa mycket ur statistik och Vingåkers statistik är rätt så intressant. Det bör ju dock noteras att poängtilldelning till stor del styrs av statistikerns godtycke, men vi passar på att dra slutsatser ändå. Skam den som låter verkligheten inverka på statistiska slutsatser. I Vingåkers premiärmatch besegrades Sollentuna borta och Sollentuna gjorde 52 anfallspoäng och 56 egna misstag att jämföra med Vingåkers 26 anfallspoäng och 21 egna misstag. Den direkta slutsatsen är således att Vingåkers försvar var så bra att de i princip bara lade tillbaka bollen och lät Sollet slå sig trötta och frustrerade. Samma sak i tredje matchen mot Örkelljunga. Nu var siffrorna 46+52 resp. 26+26. Denna gång räckte det dock inte till seger. Ytterligare intressant är att bägge dessa matcher spelades på bortaplan. Kanske har Vingåker en motsvarighet till fotbollens backa hem på bortaplan? Blandat med tankar från defensivt lagda pingisspelare? Detta är absolut något Valla får se upp med. Sex Vingåkersförsvare i perfekt försvarsuppställning som plockar det mesta och spelar bagger tillbaka. Tålamod är något som måste prioriteras så att man inte lockas av att slå bort mot linjerna för att få vila sig lite. Och att sätta serven blir ju än mer viktigt under dessa förutsättningar.