Google

02 november 2007

Två hemmamatcher avklarade

Nyss hemkommen från Vingåkermatchen och det är lika bra att passa på att skriva ner lite intryck.

Spelet var, som synes av siffrorna, varierat. Lyckligen avgick Valla med segern efter att Vingåker slagit bollen över block och ut. Vingåker var väldigt sugna på att få det till touch, men det var hur som helst inget som var uppenbart från läktaren.

Dave Egan imponerar i sin roll som spelande tränare. Helt utan backup styr han upp hela laget på ett lugnt och tryggt sätt. Dessutom hade han bra utdelning på sina överläggningar. Nästan för bra kan man tycka. Nye amerikanen Paul George visade upp att han kommer att bli en tillgång och fick stort förtroende från Dave, speciellt när han i de avslutande seten flyttat ut på högerkanten.

Vallas tränare Andrew Strugnell har till sist fått sig en träningsoverall efter att i första matchen coachat i en ASICS-tröja (Valla har normalt Puma). Struggs verkar vara en skön tränare som verkligen inte lämnar något åt slumpen. Där Struggs till synes diskuterar förbättringspotential efter i princip varje boll verkar Egan vänta till efter matchen. Bägge metoder verkar dock fungera och Egan har ju egentligen inte så mycket att välja på.

De fyra australiensarna har spelat bra, men mest har egentligen deras lägenhetskamrat Martin Barrefalk imponerat. Nu fick han inte så mycket speltid förra säsongen, men med tanke på det vi såg då och det vi sett denna säsong är det svårt att tro att det bara gått ett år. Nu har Barre en helt OK servemottagning, på gränsen till riktigt bra med tanke på längden, han smäller på bollen bra, med parrespike som extra krydda, och han kan utnyttja sin längd i block. Örkelljunga visste vad de gjorde när de försökte locka över honom.

Det tvåpassarssystem som var så lyckosamt mot Falkenberg och vad vi kan utläsa användes delvis mot Habo användes mycket sparsamt idag. Vad vi noterade bara i två rotationer i fjärde set. Annars tyckte vi att det var en av de stora behållningarna i Falkenbergsmatchen. Greg har ett bra klipp och Addo ett oftast tillräckligt bra.

Vallas block är stort. Idag tog sex spelare blockpoäng och en hel del var riktigt tunga takblock. Det verkar dock inte ha fungerat mot Habo, så det finns fortfarande saker att arbeta på.

Störst i Vallas block är onekligen Will Thwaite. John Dekker är dock inte långt efter och har liksom Barre en riktigt bra servemottagning sett till sin längd. Josh Thorpe är lite svårbedömd. Han har ett grymt häng i luften och slår oftast med mycket handled i rätt lägen. Samtidigt är han troligen den som gör flest egna misstag. Å andra sidan verkar han ofta komma för tidigt till bollen, mycket beroende på att han ofta får mycket höga pass. Hur som helst har han kvaliteter för att bli en mycket sevärd högerspiker framförallt med sin spänst.

Tempot på passningarna skillde något enorm idag, då Vingåker verkligen försöker spela snabba kantpass och Valla verkligen inte försökte det. En tanke till Vallas taktik är måhända att Barre och John inte är snabbast i världen och dessutom klarar av att slå på höga bollar mot i alla fall tvåblock. En mer trolig orsak är nog att det är tidigt på säsongen och att man måste spela ihop sig innan man ökar tempot. Ett ökat passningstempo skulle bli ytterligare ett steg mot ett mycket bra och sevärt Valla. Med den högstanivån de har kan det bli en väldigt kul säsong. Å andra sidan kan den bli väldigt tråkig också.

###

Falkenberg vann första matchen i Nordic Volleyball Club Championships eller Nevza Men's Club Championship Cup beroende på vem man frågar. Falkenberg har dessutom haft den goda smaken att skicka pressmeddelanden till Baggerkortis. Det uppskattar vi! Dessutom skall sägas att upplägget Falkenberg har på sina pressmeddelanden är något för andra klubbar att ta efter. Det är frågan hur mycket nytta de har av det, men det är mycket positivt att de i alla fall försöker lyfta nivån ordentligt. På vår mailkonto fanns nu matchreferat med full statistik från bägge matcherna. Noterbart är att de använt DataVolley för sin egen match men något program till synes utvecklat för NCAA (amerikanska collegeligan) för den andra. Vi har inte analyserat skillnaderna mellan programmen, än mindre känner vi till bakgrunden till att använda olika program, men det finns en framåtsträvan i Falkenberg, det går inte att hävda annat.

Från matchen kan man konstatera att Martin Andersson startade som passare. Kanske hade det att göra med Niklas Carlssons bakåtpass mot Valla i första omgången? Förra säsongen var de helt OK i de matcher vi såg, men senast var det som att gå tillbaka några år i tiden.

###

Antalet volleybollbloggar ökar för varje dag. Vi lovar att sammanställa dessa och uppdatera länklistan. Vilken dag som helst.