Google

30 september 2006

Obol

Obol Investment. Ett schweiziskt investmentföretag (verkligen?) som nu skall teckna avtal om att driva basketligan i eget namn. Matar in mycket pengar i två klubbar (Plannja och Dolphins) redan nu och verkar tycka att basket och ishockey är kul sporter (men hallå, Örebro Hockey?). Har de hört talas om volleyboll? Ja, jag är bitter. Med sin strategi att utnyttja klubbarnas kontaktnät för att få mer kaptial att investa så kan man tycka att Team Valla borde vara en bra partner. Eller, tja, man kan vilja att man skulle kunna tycka det. Nu är det kanske inte bara Team Vallas fel att volleybollen inte är så het, men, fan, det är ju kul (volleyboll, alltså) i alla fall. Till skillnad mot basket. Dessutom så börjar ju även volleybollen som standard att ha åtminstone två utlandsproffs (och vad jag vet har inte SVBF några begränsningar vad gäller maximala antalet heller, något att kolla upp och diskutera vid annat tillfälle).

###

Att LUGI pressade Hylte till ett femte set i säsongsöppningen får ses som ganska överraskande. Läser man pålite inser man dock att Valla-bekantingen Magnus Éen spelade center och elitseriens näst kortaste (jag har inte kollat upp det riktigt, men jag chansar) spelare, TJ, gick höger. Bänken bestod av elitseriens kortaste (smma här) spelare, DJ, elitseriens äldste (samma här, faktakoll är överskattat) spelare, Silverräven, som dagen till ära bara servade (gikt?), samt Krickan själv. Ubbe hade förvisso bara temporära(?) förhinder, men frågan är om artistkontrakt på Sean Jones var så smart? TJ imponerade annars med sex poäng, medan Mange fick nöja sig med två. Det skulle annars varit ganska underhållande om TJ hade spelat center och Ben passat kortisar nedåt till honom...

Det är annars mycket lagkaptenssnack i Hylte. Hense (så uttalas väl Hence?) som lagkaptenernas lagkaptens lagkapten och Andrew som Storbritanniens. Krickan var ju också lagkapten för att inte tala om Leif som alldeles garanterat varit lagkapten.

29 september 2006

A pint of lager, please

Efter några månader utan volleybollrelaterade nyheter så har tydligen Östgöta Correspondenten insett att det börjar en ny säsong snart och därmed faktiskt fått till två artiklar om volleyboll. Tyvärr har det tagit mig ett tag att inse det.



Den intressantaste artkeln handlade om mannen ovan, Ben Wilkinson, som verkar lämna bartenderjobbet i USA för provträning i Linköping. Ben är egentligen engelsman och hoppas på en plats i OS-laget 2012, något som skall uppnås genom att spela professionellt utomlands. Min google-karma må vara dålig, men jag hittar inte speciellt mycket mer om Ben än att han förra sommaren arbetade som bartender samt att han i somras spelade i det London Docklands lag som vann Whitefield International Volleyball Tournament i Bath tillsammans med bl a Danny Weemes och Aldis (som ju bägge lämnar Hylte inför denna säsong). Jag skall erkänna att klassen på turneringen verkar något högre än vad jag fått intryck av från min sambos t-shirt.

Med tanke på tystnaden kanske det inte blev något, men det kan säkert vara en intressant spelare. Även om det känns som om Matt vore ett garanterat bra alternativ där man vet vad man får (frågan där är kanske snarare när man får).

###

Premiär till helgen mot Örkelljunga och efter att lagfotona har kommit upp kan man konstatera att Mats Lidstedt nog inte är 2 meter som det står i laglistan. Detta får väl ses som en liten tröst i alla fall. Nog för att han säkert kan vara duktig, men han är i alla fall inte två meter och duktig.

Statistiken mot Örkelljunga är ju inte fantastisk, men man kan kanske få önska sig att den positiva trenden fortsätter och siffrorna snyggas till ytterligare.

25 september 2006

Migratory birds

SVBF lade för ett par dagar upp listan över övergångar till elitserien. Det kan konstateras att när man räknat bort i dagsläget återkallade övergångar så har 30 kvinnor och 20 män bytt klubb inom landet. Detta trots att RIG Falköping inte har registrerat några övergångar (det finns väl någon regel som gör att de inte behöver transfras dit utan stannar i senaste klubb formellt). Således har varje damlag i snitt fått fyra nya spelare och varje herrlag två nya spelare. Tittar man på internationella övergångar så är siffrorna åtta kvinnor och 14 män*. Således spelar i snitt ett kvinnligt proffs i varje lag att jämföra med två män (man kan ju även förvänta sig fler spelare kommer in åtminstone på herrsidan, Valla lär väl ta in en eller två i alla fall). Det är ganska intressanta siffror som inte helt lätt förklaras, i alla fall inte av mig.

På proffssidan är det väl kanske så att herrlagen typiskt har mer pengar att tillgå och därmed ökar möjligheterna att ta in utländska spelare. Men varför byter dubbelt så många damer som herrar klubb inom Sverige? En teori är att nykomlingen Norsjö förstärker friskt och visst fem spelare är över snittet men knappast en förklaring totalt sett. Både Tierps damer och Flobys herrar har lagt ner så där är det också jämnt. Det är för övrigt bara tre och fyra spelare från respektive klubb som fortsätter i elitserien och åtminstone Renegård var väl klar innan Floby drog sig ur. Bröderna Andersson (eller var det far och son?) fortsätter för övrigt i Hylte (även om det i uttalanden inte varit helt givet att Micke skulle ta plats).

Så: en bra teori om varför så många damer flyttar på sig är välkommet!

###

Kommenteringsfunktionen har funkat lite halvmystiskt så det kan ibland finnas kommentarer utan att det syns. Baggerkortis tycker det är mycket roligt att folk läser och till och med bryr sig om att kommentera ibland, däremot vet jag inte riktigt hur jag skall hantera kommentarer. Ja, jag vet ju var jag skall skriva och vilka knappar jag skall trycka på och så, men, tja, ni fattar.

Tre bokstäver tagna och därmed, typ, 26 kvar för övrigt.

###

Det gnälls i Vallas forum om att matchrapporterna inte är så välskrivna som den för övrigt särskrivande Stefan skulle önska. Coach Coma visar i sitt svar att han uppenbarligen lärt sig taktik från BK vad gäller ideellt arbete (ja, jag vet att han är avlönad, men knappast för det inbillar jag mig). Om detta på något sätt även gäller taktik på planen skulle vara intressant att veta. Kul att Barret och Barret (och för den delen de flesta för att inte säga alla) har gjort bra ifrån sig hur som helst. Klarre som höger med servemottagande funktion skulle ju kunna funka rätt bra, rent principiellt.


* Sollentunas Adis Kesan står på bägge listorna, vilket öppnar för frågan varför inte Tierps Roland Bergdahl också gör det, men jag kanske tolkar "lettisk kille" från Tierps webforum lite väl bokstavligt? Kanske dags för en licensskandal senare under året? "Men han hade ju svenskt namn." Fast vid närmare eftertanke så är kanske frågan varför han står med på den internationella listan, då det finns exempel på internationella damspelare som också bytt klubb inom Sverige (och därmed ställs räkneexemplen ovan lite, men bara lite, på ända). Alternativet är så klart att Sollentuna har två Adis Kesan, vilket onekligen skulle försvåra för motståndarnas coacher att hålla ordning på Sollentunas styrkor och svagheter.
Bergdahl ser för övrigt ut att ha en del potential (= längd).

20 september 2006

Andy lägger av

I ett tidigare inlägg konstaterade jag att om nu bara Tierps Andreas Wahlström, känd forumbesökare på volleybollrelaterade sajter, kom på besök så fick väl Baggerkortis anses vara officiell. Nu har det visat sig (eller, tja, jag uppfattat) att Andy inte kommer att spela med Tierp i år. Därmed kommer Tierp att mista en av sina stora poängplockare och det skall bli intressant att se hur de ersätter honom. I sammanhanget kan man konstatera att det var tur för Tierp att Martin Woxlin stannade i stället för att flytta till Team Valla (men synd för oss, både ut anfalls- och åderlåtningsaspekter).

Andys historik är inget att skämmas för (resultat från grundserien):
  • 2000-2001: 9:a i poängligan, 302 poäng, 3:a i serveligan, 39 poäng
  • 2001-2002: 8:a i poängligan, 245 poäng
  • 2002-2003: 33:a i poängligan, 120 poäng
  • 2003-2004: 10:a i poängligan, 313 poäng
  • 2004-2005: 10:a poängligan, 299 poäng
  • 2005-2006: 18:e i poängligan, 256 poäng
Dippen 2002-2003 kom sig av att Andy inte spelade alla matcher på grund av avstängning. Utan att veta alla detaljer känns det som att det var ett korrekt beslut att avstängningen blev så kort som den blev.

###

I övrigt rasar diskussionerna i Vallas forum angående MVP för lagen och ranking av tränare och ledarstab. Vi ber att få återkomma och uttala oss stensäkert efter säsongen är över.

###

Doug Bruce tillbaka till Tierp är nog annars den sämst bevarade hemligheten i volleybollsverige just nu. Men de skulle behöva en servemottagande spiker också.

19 september 2006

Vad gör Jeff?

Jeffrey Pedersen heter Vallas nye fystränare enligt en nyhet på hemsidan. Därmed verkar Jebba ha tagit ett uppehåll i ledarskapet, men förhoppningsvis återkommer han som knattetränare (eller i annan funktion, men jag inbillar mig att Jebba kommer att ställa upp som knattetränare) så småningom. Det är ju alltid intressant hur spelare och ledare kommer till klubben och innan vi vet sanningen får vi passa på att spekulera.

Jeffrey började sin karriär i Eksjö Södra IK där han fortfarande håller klubbrekorden på 100 till 400 meter. Klubbkamrater var bland annat systrarna Ahlepil, kända från Finnkampen. Jeffrey har även tredje bästa tid i Småland genom tiderna på 400 meter. Det finns sedan indikationer på att Jeffrey tävlat för Södertälje IF under 1999, vid ett resultat finns notering "första tävlingen på nästan två år!", för att sedan ge sig av än längre norrut och Luleå Friidrott. Där blev det även fystränaruppdrag för Plannja och Luleå Hockey.

Numera har Jeffrey (troligen, för pendling känns osannolikt, även om mobilabonnemanget fortfarande pekar på ishallen i Luleå) flyttat till Linköping eller omnejd. Möjliga anledningar känns som:
  • Studier
  • Jobb (annat än fystränare)
Är det studier så fås ytterligare ett namn till diskussionen om studentrekrytering, denna gång en på ledarsidan. Gäller det jobb får man kanske anta att det är ett gym som gäller. En vild spekulation skulle förvisso vara att LHC har anställt Jeffrey som fystränare, men, som kompensation för alla sponsorpengar de hindrar Valla att få, helt enkelt lånar ut Jeffrey till Valla ibland. And Elvis didn't do drugs (jag har till sist upptäckt att TV6 faktiskt finns fritt tillgängligt i marknätet och lyckades således se Penn & Teller's Bullshit igår).

Hur som helst så får Baggerkortis hälsa Jeffrey välkommen och vi hoppas att räckhöjden i laget ökar dramatiskt samt att förslitningsskadorna helt uteblir. Kanske läge att höra med Lukas och Frasse igen? En säsongs hård fys* kanske kan bygga upp tillräckligt för att två av Vallas mest talangfulla spelare skulle kunna göra comeback? Löwing också för den delen, men där finns det nog en del meningsskiljaktigheter att lösa förutom knäproblem. Fystränare är annars något som kanske har saknats tidigare säsonger (innan Jebba, fanns det någon innan?) och det har tagit sin tribut. Det finns ju ett antal exempel på väldigt duktiga spelare (bland annat de ovan) som tvingats sluta i förtid på grund av vad jag skulle gissa på är mer eller mindre förslitningsskador i knän, axlar och ryggar. Nu finns det ju ett antal nya talanger som gärna inte får hamna där, så nog vore det bra om exempelvis Barret (och Barret) fick en ordentlig uppbyggnad så att deras kroppar orkar med den tunga träningen.

* Jag är övertygad om att alla tre nämnda spelare har gjort sitt bästa, i samråd med medicinskt kunniga, för att bli tillräckligt hela för volleyboll igen, men jag blåser upp bubblor att spräcka med halmstrån.

15 september 2006

Mediaträning

Det tar ett tag att komma ikapp när man driver en nystartad blogg. Ett tydligt exempel är ju gårdagens inlägg som kommenterar en tre måndader gammal övergång. Lite bättre är det idag, då fördröjningen minskat till drygt en vecka.

SVBFs generalsekreterare Bengt Wicksell uttalar sig om hur sporten skall synas mer. Jag har lite svårt att tränga igenom de mediatränade uttalandena, men nog tycker jag mig kunna läsa mig till att i alla fall OS-kvalet skulle kunna få TV-tid. Men det blir väl på SportExpressen så klart. Baggerkortis håller ögonen öppna efter resultaten från kommunikationsstrategimötet och hoppas kunna ge er innehållet i detta i samma stund som ni lika gärna kan läsa om det på SVBFs hemsida.

14 september 2006

En junior till, inte

Upptäckte precis att Norrköpings- och domarsonen Mats Lidstedt skrivit på för Örkelljunga. Detta väcker frågan om Team Valla alls försöker värva spelare från volleybollgymnasiet. I det här fallet är det en spelare som har spelat med Vallas juniorlag vid ett flertal tillfällen, men som ändå inte väljer att spela som senior i klubben.

Man kan ju spekulera i att Mats vill pröva på något nytt och inte bo så nära hemstaden. Samtidigt kan man ju undra varför ingen annan* väljer just Linköping när de skall flytta efter gymnasiet. Förvisso är det få spelare som kanske går direkt in i startsexan och det finns talanger som inte gått RIG, men det är ändå så att bland de talanger som finns så borde en signfikant andel ha gått volleybollgymnasiet. Framförallt känns det jobbigt att det i princip aldrig någon som går till Valla, trots att t ex universitetet borde erbjuda fördelar jämfört med att bo i, tja, äsch, det finns ju i princip universitet och högskolor överallt, men i alla fall. Ett universitet är det ju bara Valla och LUGI som kan stoltsera med, även om nog Tierp och Sollentuna kan dra viss nytta av närliggande.

Sedan kan man ju alltid fundera på om studentrekryteringsvägen är rätt att gå. Historiskt har det ju varit lite blandade resultat, med kanske Adde som största plusset. Det finns ju också exempel på lite mer kortlivade karriärer från ändå duktiga spelare. Just det med korta karriärer bland duktiga spelare (Lex Björne) är något vi får återkomma till. Volleybollen känns som en sport som klart mest drabbats av det fenomenet, men det är ju å andra sidan den sporten som jag har mest insikt i.

* Visst Len har väl gått där, men han pluggar ju å andra sidan i Linköping. Om flytten eller antagningen kom först låter jag de som vet bedöma. Om svaret stärker eller stjälper mina argument är jag dock osäker på, oavsett vad svaret blir.

13 september 2006

Ekwall vs. volleyboll

I samband med att jag letade efter Cheech & Chong-klippet igår kände jag mig tvingad att leta upp klippet från Pippirull där Patrick Ekwall får telefonsamtal av en tjej som tycker att hans hemsida är väldigt fin.

Patrick Ekwall har nog aldrig tittat på eller brytt sig om volleyboll och för att bekräfta det så googlade jag på Ekwall och volleyboll. Det känns som om Google onekligen bekräftade mitt antagande (jag kollar sällan på Sporten utan är traditionellt en Sportspegeltittare, så det kan ju hända att Ekwall nämnt volleyboll vid något tillfälle, säkert gällde det klädregler). De sidor på tv4.se som innehöll både volleyboll och Ekwall ser ut som exempelvis:
  • Örebro vann SM-guldet i volleyboll. ... TV4 : s sportkrönikör Patrick Ekwall tycker att vi ska glömma NHL - spelarna och satsa på elitseriens stjärnor ...
  • Volleyboll-landslag utan kapten. ... Ekwall sågar Halmstad.
  • Tränare hotar stämma Örebro Volley. ... Ekwall : Ta med Forsberg - och Nylander.
Nu är det ju i och för sig en redan ganska insparkad, rutten och dåligt byggd, dörr jag ger mig på, men nog borde det finnas underlag för mer svensk volleyboll i TV (och medier i övrigt)? Speciellt nu med tanke på de internationella spelare som frekventerar elitserien. Den sport som det kan gå direkt att jämföra med känns som basket, en sport utan större internationella framgångar, inte direkt många utövare, men som ändå drar storpublik och vars slutspel faktiskt sänds i SVT24 på våren. Nu finns förvisso NBA i bakgrunden och fixstjärnorna där, men det grundläggande basketintresset hos genomsnittssvensken borde vara liknande som volleybollintresset. Dessutom: hur många är det som säger att basket "var kul i skolan"? Med det resonemanget försvinner förvisso ishockey också som potentiell publiksport för hur kul var ishockey i skolan?

Det skulle vara mycket intressant att veta hur SVBF resonerar kring dessa frågor och vad de i så fall har för eventuella planer för att få ut mer volleyboll i TV. För all del vore det även intressant att veta vad SVT (och för all del TV4) tänker i dessa frågor. Vi får se om Baggerkortis orkar försöka få svar på frågorna.

Nu har jag tyvärr inga lösningar på dessa problem, men nog vore i alla fall jag glad om slutspelskanalen SVT24 till våren lade till volleyboll bland idrotterna. Dessutom skulle inte jag ha något emot om SVBF faktiskt bad om att få matcherna sända där. Det finns ju inga alternativinkomster av att inte sända matcherna (visst enstaka åskådare kanske stannar hemma, men vad kan det röra sig om i förlorade intäkter? Under en tusenlapp?). För att hårddra det: hora medans ni kan, snart är det kanske ingen som vill ha er.

###

Lite skadeglädje i bedrövelsen är att pingisen har det minst lika tufft. De tror dessutom att volleyboll faktiskt sänds på slutspelskanalen.

12 september 2006

Ett långsamt farväl

Nej, det är väl att ta i, men efter att ha sett titeln på min första post i Firefox aktiva bokmärken (ja, jag har lagt till Baggerkortis där, som om någon annan skulle uppdatera den) så har jag svårt att släppa titeln. Så istället för att använda den till mitt sista inlägg, som uppenbarligen vore mer genomtänkt, så passar jag på att bränna möjligheten direkt. Som att dra ut en straffspark när alla motspelare köper korv.

Det är skönt att se att jag fick respons redan på första inlägget. Nu är det väl egentligen bara Tierps-Andy som jag väntar på så får väl bloggen anses ha nätberöring (ha, två volleybollreferenser i en mening, det tar sig).

Team Valla
har uppdaterat sin sida om herrlaget och det var egentligen detta faktum som fick mig att starta bloggen. Jag insåg (eller snarare, jag tycker mig tycka) att utdragna tankar utan direkt verklighetsanknytning egentligen inte passar så bra i Vallas forum utan tänkte att nu är det dags. Att sedan korta uppkast utan verklighetsanknytning frekventerar där får någon annan stå till svars för.

Studerar man laget närmare så kommer i alla fall jag fram till följande:
  1. Coma är inte ombytt på lagfotot och inte heller listad som spelare. Om detta har signifikans får vi återkomma till.
  2. Det finns två personer som kan göra anspråk på smeknamnet Barret*. En på grund av sitt barr och en på grund av sitt efternamn. Det är svårt att bestämma vem som gjort sig mest förtjänt av det. Barret kan ju klippas av och Barrefalk kan ju förvisso byta efternamn, men framförallt är han ju född till det och frågan är om det egentligen är ett bättre grund.
  3. En trolig startsexa är: Ciric, Wennlund, Gustafsson, Persson, Croner, Bujila. Sorterade i rätt ordning.
  4. Det har flyttats upp två egna produkter. Det finns ju en god tradition, eller, tja, tidigare förekomster, av uppflyttade juniorer som det gått riktigt bra för. Hoppas att dessa två har drivkraften att ta sig igenom någon eller några säsonger med potentiellt mindre speltid. (Jag har ju ingen aning om hur Coma resonerar, men man kan ju inbilla sig att det blir tufft för dem att ta plats direkt. Detta utan att ha sett någon av ynglingarna spela, förutom då en korpmatch mot Mattias, men det räknas knappt.) Resonemanget gäller även den andre Barret-kandidaten med undantag för egen produkt.
  5. Det är inte helt uppenbart hur många skador laget klarar av eller hur många realistiska taktikändringar det finns möjlighet till under match. Jag kan dock inbilla mig ett diagonalbyte där lång-Barret och den av liberokandidaterna som inte har en icke-blå** tröja på sig och därmed måste räknas som andrepassare med tanke på tidigare karriär går in och skakar om lite.
  6. (Minst) en spelare under punkt tre kommer att bytas mot en med utländskt efternamn (eller snarare utländskt pass) så småningom under säsongen. Vem och vad det innebär för justeringar på övriga positioner återstår att se. Jag skulle dock inte ha något emot om det stod Young och Cooper där***.
Mer insikter om lagets sammansättning och potential följer förhoppningsvis när jag har lite mer att gå på.

###

För de som inte vet vem Cheech Marin är så kan jag rekommendera Born in East LA för allmänbildningens skull. Inte riktigt lika marijuana-rökiga som Cheech & Chong-grejorna, men som man säger: Stay off the pipe! (Här kan ju även den äldre generationen (alltså min, tidigt 70-tal) påminna sig om att i Hassan-busringningen till Tullen i Helsingborg nämndes det att det var ett gäng grabbar med Cheech & Chong-tröjor i en folkabuss som skulle släppas förbi utan inspektion.)

###

* Det måste påpekas att namnförslaget Barret uppkom som en ren hyllning till den ene av kandidaternas frisyr. Som gammal mikrofonmuff så uppskattas förstås allt sånt.

** Grön är ju förstås rätt svar. Dessutom kommer min äldste son att än mer uppskatta Petter då. Förresten kommer bägge liberokandidaterna ha en egen grön (ja, det är enda alternativet) tröja och en egen blå eller kommer de tvingas byta tröjnummer mellan matcherna? Kommer i så fall tröjnumren att ändras på Vallas hemsida och kommer de i så fall att avspegla senaste matchen eller kommande? I det senare fallet måste man tänka på den avslöjande effekt ett sådant beteende ger upphov till.

*** Hur funkar det egentligen med artistkontrakt? Hur lång paus måste det vara för att det skall gå att ha sex nya månader? Räknas de sex månaderna i sträck eller under ett år?

11 september 2006

En långsam början

Efter några månaders funderande kom jag fram till att idag (11 september 2006) är det dags att starta det som jag länge har saknat: En blogg med fokus på svensk volleyboll och kanske framförallt Team Valla. Då risken dock är uppenbar att ett sådant upptagningsområde leder till att det kan bli ganska lite skrivet i bloggen (och vem läser ingenting?) så finns det viss sannolikhet att den även kommer att täcka andra områden som jag kan tyckas finna lämpliga att skriva om. Med stor sannolikhet kan dessa områden innefatta Hammarby IF (som inte har en volleybollsektion!).

Vad gör då att jag har tagit på mig uppgiften att frälsa den svenska volleybollvärlden med visheter och vissheter?
  1. Jag vill.
  2. Jag kan öppna ett konto på blogspot.com.
Jag har inga förväntningar att komma upp i de litterära höjder som ...grönvita sidan upp! levererar (Ha! Bajen i första inlägget!), men samtidigt har jag tänkt försöka använda stor bokstav ibland, framförallt i början av meningar, och försöka minimera användandet av mer än ett skiljetecken i rad (även om nu tre punkter uppenbarligen är OK ibland).

Vad har jag då för meriter?
  1. Jag vill.
  2. Jag kan öppna ett konto på blogspot.com.
  3. Ett antal säsonger inom studentvolleyboll, lägre divisioner och korpen. Självklart hade jag kunnat nå högre om inte, nej, det får bli till senare inlägg.
  4. Jag har numera bredband hemma igen. Detta faktum kan inte nog poängteras, då det förutom en löjlig eufori av att koppla ihop apparater (trådlöst!), även bildar en grund för att överhuvudtaget kunna uppdatera bloggen utanför arbetstid.
Arbetar gör jag också, primärt med ganska smala saker relaterade till integrerade kretsar. Mitt största intresse där att multiplicera med många tal samtidigt, så det är ganska uppenbart att jag kan behöva ett litet andrum.